DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA

VIDEM 14
9244 SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI

 

Aktualno

VABILO NA  25. ŽETEV ZLATEGA KLASA NA STARI GORI

PGD STARA GORA,
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA SVETI ...

VABILO NA 27. RAZSTAVO KULINARIKE IN ROČNIH DELV A B I L O

Vabimo vas na tradicionalno razstavo ...

Predstavitev dejavnosti

 

- druženje žensk podeželja
- izobraževanje (predavanja, tečaji, razstave, ..)
- organizacija strokovnih ekskurzij in razstav,
- ohranjanje tradicionalnih kulinaričnih dobrot,
- ohranjanje starih običajev,
- druženje žensk podeželja

PROJEKT KORUZA OD SETVE DO IZDELKOV IZ LIČJA IN KORUZNIH JEDI


V DKŽD Sveti Jurij ob Ščavnici smo se spomladi 2009 lotili projekta »KORUZA OD SETVE DO IZDELKOV IZ LIČJA IN KORUZNIH JEDI«. Spomladi 2009 smo na njivi naše članice posejali avtohtono sorto koruze, jeseni smo jo ročno potrgale in storže pospravile v koruznjak, ličje pa sta Stanka in njen mož Janko več dni sušila na soncu potem pa spravila v vreče in tako pripravljeno je počakalo na zimske dni. V mesecu novembru pa smo začele s tečajem »PLETENJE IZ LIČJA«. Imele smo 30 urni tečaj, kjer smo se naučile izdelovati najprej podstavke za vročo posodo, potem pa še košarice za kruh, cekarje, različne novoletne in druge okraske, in še in še,… Imele pa smo tudi tečaj kuhanja, kjer smo pripravljale različne jedi iz koruze. Jedi in izdelke iz koruze pa bomo med drugim razstavile tudi na cvetno nedeljo na VELIKONOČNI RAZSTAVI.

SERVIETNA TEHNIKA


V letošnji zimi pa smo tudi osvojile »SERVIJETNO TEHNIKO«. Vas zanima kaj je to? Najprej smo izrezali motive iz serviet z različnimi vzorci (rože, sadje, novoletni, božični motivi,…), ki smo jih prinesle od doma. Sledilo je nanašanje lepila na steklene površine (steklenice, sklede, vaze, ….), potem smo dali na steklo motiv serviete in spet premazali z lepilom na katerega smo polagali kose riževega papirja. Na koncu smo spet vse premazali z lepilom in posušili. Sledilo je pečenje v pečici pol ure pri 130 C . sedaj smo dobili čudoviti končni izdelek, ki vsak unikaten in ga največkrat uporabimo kar za darilo.

TEČAJ ROČNIH DEL


Tečaj poteka že več kot petnajst let. Vsako leto članice izdelujejo različne tehnike od vezenja, pletenja, vezenja s križci, čipkarstva, ……
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se