DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA

VIDEM 14
9244 SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI

 

Aktualno

VABILO NA  25. ŽETEV ZLATEGA KLASA NA STARI GORI

PGD STARA GORA,
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA SVETI ...

VABILO NA 27. RAZSTAVO KULINARIKE IN ROČNIH DEL



V A B I L O

Vabimo vas na tradicionalno razstavo ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 > >>
 
VABILO NA  25. ŽETEV ZLATEGA KLASA NA STARI GORI
PGD STARA GORA,
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI in
KGZS – KMETIJSKA SVETOVALNA SLUŽBA
Enota GORNJA RADGONA


V A B I L O

Koliko let je že minilo od prve žetve, kaj let, desetletje, saj letos pripravljamo že

25. ŽETEV ZLATEGA KLASA,

ki bo v NEDELJO, 14. JULIJA 2019,
s pričetkom ob

14.00 uri na STARI GORI.

PROGRAM PRIREDITVE:
Sprevod žanjic in koscev na njivo
Prikaz žetve s srpi
Prikaz košnje in tekmovanje koscev
Tekmovanje županov
Razglasitev rezultatov


S seboj prinesite dobro voljo, za vse ostalo poskrbimo mi in
Hišni ansambel Avsenik.

PRISRČNO VABLJENI!
 
VABILO NA 27. RAZSTAVO KULINARIKE IN ROČNIH DEL


V A B I L O

Vabimo vas na tradicionalno razstavo kulinaričnih dobrot in ročnih del. Razstavo si lahko ogledate

v soboto  13.4.2019 od 9. do 19. ure
v nedeljo 14.4.2019 od 8. do 19. ure

v večnamenskem prostoru ob župnišču pri Svetem Juriju ob Ščavnici.

Prisrčno vabljeni!
 
4. DRŽAVNO OCENJEVANJE KVASENIC Z SKUTNIM NADEVOM 
27. IN 28. APRILA 2019


ZVEZA KMETIC SLOVENIJE
OBČINA SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA SV. JURIJ OB ŠČAVNICI


Spoštovani,
v prilogi je razpis za udeležbo na 4. državnem ocenjevanju Kvasenic s skutnim nadevom, ter prijavnico, s katero obvezno opremite svoj izdelek. Razpis in prijavnica sta objavljeni na spletni strani društva DKŽD LRF – Pomurje.si in Zveze kmetic Slovenije- http://agri.bf.uni-lj.si/zveza.
Naj vas opozorimo, da je predhodna prijava za sodelovanje pri ocenjevanju obvezna. Prav tako vas opozarjamo, da morajo biti kvasenice pečene v krušni peči brez uporabe modelov. Vse ostale zahteve si natančno preberite v razpisu in ne pozabite na popolno izpolnjeno priloženo deklaracijo.

Slovesna podelitev priznanj s kulturnim programom bo v nedeljo,
28. 4. 2019 ob 12. uri , NA PLOŠČADI PRED KULTURNO IN UPRAVNIM SREDIŠČEM Sveti Jurij ob Ščacnici
V nedeljo, 28.4.2019 vas vljudno vabimo na prireditveni prostor na degustacijo kvasenic., od 12. ure dalje.

Pridružite se nam, prireditev bo v vsakem vremenu!

ZVEZA KMETIC SLOVENIJE
OBČINA SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA


objavljajo
RAZPIS ZA IZDELAVO KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM

1. TEMA RAZPISA: Kvasenica s skutnim nadevom
2. ČAS IN DOSTAVA:
Izdelek se dostavi v primerni nepovratni embalaži v soboto, 27. 4. 2019, od 12. do 14. ure v Kulturno in upravno središče Sveti Jurij ob Ščavnici (zgornji vhod).
ZAHTEVE ZA IZDELEK:
- dostaviti je potrebno en izdelek;
- izdelek naj bo izdelan iz 50 dkg moke;
- Izdelek mora biti pečen v krušni peči;
- izdelek ne sme biti pečen v modelu.
3. OPREMA IZDELKA (Prilogi sta za vpogled objavljeni na spletni strani Zveze kmetic Slovenije)
Ob dostavi se izpolni deklaracija iz katere je razvidno:
• vrsta izdelka;
• osebni podatki izdelovalca;
• sestavine in datum izdelave
• predstavitev izdelka
4. PRIJAVA IN INFORMACIJE
Prijave sprejemamo do petka, 26. 4. 2019, pri:
• ga. Ema Lančič (TŠ: 031 365 930, e-pošta: ema.lancic@gmail.com),
• Občini Sveti Jurij ob Ščavnici (TŠ: 02 564 45 24, e-pošta: tajnistvo-sveti-jurij.si).
• predsednici zveze Ireni Ule na številko 041 601 339 ali el. naslovu irena.ule@bf.uni-lj.si.
5. OCENJEVANJE IZDELKOV
Izdelke bo ocenjevala tričlanska strokovna komisija v soboto, 27. 04. 2019, od 14.30 ure dalje.
6. OCENA IZDELKA VSEBUJE:
• zunanji videz: oblika, videz površine
• izvirnost predstavitve • sredica: barva, videz
• Okus podlage in nadeva
7. PRIZNANJA
ZLATO PRIZNANJE 43,00 do 50.00 T
SREBRNO PRIZNANJE 36.00 do 42,99 T
BRONASTO PRIZNANJE 29,00 do 35.99 T
PRIZNANJE ZA SODELOVANJE do 28.99 T
8. REZULTATI OCENJEVANJA IN PODELITEV PRIZNANJ
Rezultati bodo objavljeni do 28.4.2019 do 9.00 ure, na spletni strani www.dkzd.lrf-pomurje.si. Informacije o uvrstitvi dobite pri Emi Lančič na tel. številki : 031 365 930. Slovesna podelitev priznanju s kulturnim programom bo v nedeljo, 28. 4. 2019 ob 12. uri na ploščadi pred KUS.

Datum objave razpisa: 2.4.2019 Organizacijski odbor za izvedbo



PODATKI O IZDELKU
Šifra izdelka:

Društvo: __________________________________________________________________

Ime in priimek izdelovalca:____________________________________________________

Naslov: __________________________________/_______________/________________
Ulica/ Kraj poštna številka pošta
telefon: __________________e- naslov:_________________________________________

S podpisom se strinjam s pravili ocenjevanja, ki so navedena v Pravilniku o ocenjevanju in soglašam z objavo svojega rezultata na razstavi, podelitvi in medijih.

DATUM : 27.4.2019 Podpis: ___________________________________


=========================================================================================

Priloga 2 DEKLARACIJA DATUM : 27.4.2019 Šifra izdelka:

Opis izdelka: (izviren način na lesenem loparju ali podstavku, z opisom o prilikah, ko se je pripravljala, izvirno domače ime, receptura ali opis sestavin …):
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
V kvadratke vpišite količine sestavin, ki ste jih uporabili. V prazna polja vpišite sestavine, ki niso navedene.

PODLAGA: NADEV:
jajca maslo skuta
moka margarina rumenjak
mleko olje Kisla smetana
voda sol sladka smetana
sirotka kvas vanili
sladkor sladkor





DATUM IZDELAVE: _____________ Podpis: ___________________________________



PRAVILNIK
O DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM«

Splošne določbe

1. člen

Po določbah tega Pravilnika se izvaja ocenjevanje kakovosti in podeljevanje priznanj za Prleške kvasenice s skutnim nadevom (v nadaljevanju kvasenica). Nagrajeni izdelki - kvasenice se predstavijo na državni razstavi »Državna razstava in ocenjevanje kvasenic«.

2. člen
S tem pravilnikom se določa:
a. osnovno kakovost izdelka – kvasenice;
b. količino posameznega vzorca;
c. opremljenost izdelka z izpolnjeno deklaracijo;
d. delo ocenjevalne komisije;
e. način ugotavljanja kakovosti izdelkov in točkovanje;
f. vrste priznanj.

3. člen
Zahteve za izdelke (kvasenice) so:
- dostaviti je potrebno en izdelek;
- izdelek naj bo izdelan iz 50 dkg moke;
- Izdelek mora biti pečen v krušni peči;
- izdelek ne sme biti pečen v modelu.

4. člen
Izdelek mora biti pravočasno dostavljen in opremljen z deklaracijo, ki je priloga razpisa.

5. člen
Izdelke pripravlja in šifrira za ocenjevalno komisijo 3 članska ekipa.

6. člen
Izdelke – kvasenice ocenjuje od 3 članska ocenjevalna komisija, ki jo imenuje organizacijski odbor ocenjevanja.

7. člen
Komisija ocenjuje šifrirane izdelke. Če se med potekom ocenjevanja ne more zagotoviti anonimnosti določenega vzorca, se ocenjevanje prekine in se ta isti vzorec oceni ponovno.

8. člen
Izdelki se ocenjujejo posamezno s točkovanjem. Maksimalno število točk, ki ga določen vzorec kvasenice lahko doseže je 50 točk. Pri ocenjevanju posameznih lastnosti vzorca kvasenice se lahko uporabljajo tudi polovice točk. Kakovost izdelka - kvasenice se določa s seštevkom točk, ki se dodelijo za določeno lastnost.

9. člen
Na osnovi točk, ki jih dodelijo posamezni člani komisije se izračuna povprečno končno število točk za posamezni vzorec. Izračunano število točk se vnese v ocenjevalni list in ta predstavlja osnovo za podelitev priznanj.

10. člen
Po zaključenem ocenjevanju komisija predlaga podelitev priznanj glede na število točk in vrsto izdelka:

Razvrstitev v kakovostne razrede za kvasenice:
• Zlato priznanje: 43 - 50 točk
• Srebrno priznanje: 36 - 42,9 točk
• Bronasto priznanje: 29 - 35,9 točk
• Zahvala: pod 29 točk

11. člen
1. ZUNANJI VIDEZ 15 = Maximalno število točk
OBLIKA 0 5
0 5
0 5 • enakomerno okrogla, značilna, ustrezno visoka za vrsto izdelka
• neenakomerna oblika, rahlo sesedena oblika, širina roba min. 2 cm
• neznačilna oblika, premajhna kvasenica (ne sme biti pod 40 cm)
VIDEZ POVRŠINE
0 5

0 5
0 5 • gladek, sijajni in zlatorumeno zapečen rob podlage iz testa, gladka, nerazpokana površina pečenega nadeva, lepo in stabilno pečeno dno
• razpokana in nagubana površina, rahla zamaščenost spodnje skorje, slabša stabilnost
• močna zamaščenost skorje, močno raztrgana skorja in nadev, vidni ostanki od pepela, premalo ali preveč pečena kvasenica
IZVIRNOST PREDSTAVITVE 0 5

0 5
0 5 • predstavitev izdelka (izviren način na lesenem loparju ali podstavku, z opisom o prilikah, ko se je pripravljala, izvirno domače ime, receptura ali opis sestavin …
• kvasenica nima popolne deklaracije in ni posebej predstavljena
• Približek sestavin k opisanem receptu
2. SREDICA 15 = Maximalno število točk
BARVA SREDICE
0 5
0 5
0 5 • enakomerna, primerna sestava recepturi, polnilo ni spremenilo barv podlage iz testa
• neenakomerna, bleda, rahlo izrazita barva polnila v testo
• siva, nečista in odbijajoča za okus
VIDEZ SREDICE
0 5

0 5
0 5 • rahla, enakomerna in primerna debelina podlage iz testa, povezan in primerno visoko nadevan nadev, ob prerezu stabilna nadev in podlaga
• neenakomerna, gosta ali groba, rahlo nepovezana
• izrazito gosta, žilava, nepovezana, preveč nadevam, debela podlaga iz testa, lepljiva sredica testa in nadeva
3. OKUS PODLAGE 20 = Maximalno število točk
OKUS PODLAGE IN NADEVA 0 5
0 5
0 5 • aromatičen okus pečenega testa, dobra harmoničnost okusa testa nadeva, dober okus testa in nadeva
• izrazitejši okus skorje po uporabljeni maščobi, manj aromatičen okus testa in nadeva
• skorja s priokusom po oporečnih sestavinah, testo in nadev z netipičnim okusom
• nadev ne sme biti presuh in preveč sladek
12. člen
Ta Pravilnik stopi v veljavo, ko ga potrdi Organizacijski odbor »Državne razstave in ocenjevanja prleške kvasenice«.


Organizacijski odbor
»Državne razstave in ocenjevanja
PRLEŠKE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM«.
 
RAZSTAVA ROČNIH DEL, JEDI IN ŽETEV ZLATEGA KLASJA 2018
Tudi letos smo imele razstavo ročnih del in velikonočnih jedi na cvetno soboto in nedeljo. Oglejte si nekaj fotografij:

Razstava:










Žetev:


  

   

  

   

  

 
 
3.  DRŽAVNO OCENJEVANJE PRLEŠKIH KVASENIC S SKUTINIM NADEVOM
21. aprila 2018 SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI



Aktualno
<< < 1 2 3 4 > >>
302x20
302x20
302x80
302x80
empty
ni podpisa k sliki
RAZSTAVA ROČNIH DEL, JEDI IN ŽETEV ZLATEGA KLASJA 2018
Tudi letos smo imele razstavo ročnih del in velikonočnih jedi na cvetno soboto in nedeljo. Oglejte si nekaj fotografij:

Razstava:










Žetev:
















OBČINA SV. JURIJ OB ŠČAVNICI
ZVEZA KMETIC SLOVENIJE
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA SV. JURIJ OB ŠČAVNICI



Spoštovani,

v prilogi vam pošiljamo razpis za udeležbo na 4. državnem ocenjevanju Prleških kvasenic s skutnim nadevom, ter prijavnico, s katero obvezno opremite svoj izdelek. Razpis in prijavnica sta objavljeni na spletni strani društva DKŽD LRF – Pomurje.si in Zveze kmetic Slovenije- http://agri.bf.uni-lj.si/zveza.

Naj vas opozorimo, da je predhodna prijava za sodelovanje pri ocenjevanju obvezna. Prav tako vas opozarjamo, da morajo biti kvasenice pečene v krušni peči brez uporabe modelov. Vse ostale zahteve si natančno preberite v razpisu in ne pozabite na popolno izpolnjeno priloženo deklaracijo.

 

 

      PODATKI O IZDELKU                                                          Šifra izdelka:

 

Društvo: ____________________________________________________­­­­____________­­­­­­­­­­­_­­­­­­­_

 

Ime in priimek izdelovalca:____________________________________________­­­­­___­­­­_____

 

Naslov: __________________________________/_______________/________________

             Ulica/ Kraj                                    poštna številka       pošta

telefon: __________________e- naslov:_________________________________________

 

 

S podpisom se strinjam s pravili ocenjevanja, ki so navedena v Pravilniku o ocenjevanju in soglašam z objavo svojega rezultata na razstavi, podelitvi in medijih.

 

DATUM :                                 Podpis: ___________________________________

 

 

 

=========================================================================================

 


Priloga 2  DEKLARACIJA  DATUM : 21.4.2018                  Šifra izdelka:

 

Opis izdelka: (izviren način na lesenem loparju ali podstavku, z opisom o prilikah, ko se je pripravljala, izvirno domače ime, receptura ali opis sestavin …):

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

V kvadratke vpišite količine sestavin, ki ste jih uporabili. V prazna polja vpišite sestavine, ki niso navedene.

 

PODLAGA:

 

NADEV:

 

jajca

 

 

maslo

 

 

skuta

 

moka

 

 

margarina

 

 

rumenjak

 

mleko

 

 

olje

 

 

Kisla smetana

 

voda

 

 

sol

 

 

sladka smetana

 

sirotka

 

 

kvas

 

 

vanili

 

sladkor

 

 

 

 

 

sladkor

 

 

DATUM IZDELAVE: _____________  Podpis: ___________________________________




PRAVILNIK
»DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE PRLEŠKE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM«


Splošne določbe

1. člen

Po določbah tega Pravilnika se izvaja ocenjevanje kakovosti in podeljevanje priznanj za Prleške kvasenice s skutnim nadevom (v nadaljevanju kvasenica). Nagrajeni izdelki - kvasenice se predstavijo na državni razstavi »Državna razstava in ocenjevanje kvasenic«.

2. člen
S tem pravilnikom se določa:
osnovno kakovost izdelka – kvasenice;
količino posameznega vzorca;
opremljenost izdelka z izpolnjeno deklaracijo;
delo ocenjevalne komisije;
način ugotavljanja kakovosti izdelkov in točkovanje;
vrste priznanj.

3. člen
Zahteve za izdelke (kvasenice) so:
- dostaviti je potrebno en izdelek;
- izdelek naj bo izdelan iz 50 dkg moke;
- Izdelek mora biti pečen v krušni peči;
- izdelek ne sme biti pečen v modelu.

4. člen
Izdelek mora biti pravočasno dostavljen in opremljen z deklaracijo, ki je priloga razpisa.

5. člen
Izdelke pripravlja in šifrira za ocenjevalno komisijo 3 članska ekipa.

6. člen
Izdelke – kvasenice ocenjuje od 3 članska ocenjevalna komisija, ki jo imenuje organizacijski odbor ocenjevanja.

7. člen
Komisija ocenjuje šifrirane izdelke. Če se med potekom ocenjevanja ne more zagotoviti anonimnosti določenega vzorca, se ocenjevanje prekine in se ta isti vzorec oceni ponovno.

8. člen
Izdelki se ocenjujejo posamezno s točkovanjem. Maksimalno število točk, ki ga določen vzorec kvasenice lahko doseže je 50 točk. Pri ocenjevanju posameznih lastnosti vzorca kvasenice se lahko uporabljajo tudi polovice točk. Kakovost izdelka - kvasenice se določa s seštevkom točk, ki se dodelijo za določeno lastnost.

9. člen
Na osnovi točk, ki jih dodelijo posamezni člani komisije se izračuna povprečno končno število točk za posamezni vzorec. Izračunano število točk se vnese v ocenjevalni list in ta predstavlja osnovo za podelitev priznanj.

10. člen
Po zaključenem ocenjevanju komisija predlaga podelitev priznanj glede na število točk in vrsto izdelka:

Razvrstitev v kakovostne razrede za kvasenice:
Zlato priznanje: 43 - 50 točk
Srebrno priznanje: 36 - 42,9 točk
Bronasto priznanje: 29 - 35,9 točk
Zahvala: pod 29 točk

11. člen
ZUNANJI VIDEZ

15
= Maximalno število točk
OBLIKA
0 5
0 5
0 5
enakomerno okrogla, značilna, ustrezno visoka za vrsto izdelka
neenakomerna oblika, rahlo sesedena oblika, širina roba min. 2 cm
neznačilna oblika, premajhna kvasenica (ne sme biti pod 40 cm)

VIDEZ POVRŠINE


0 5

0 5
0 5
gladek, sijajni in zlatorumeno zapečen rob podlage iz testa, gladka, nerazpokana površina pečenega nadeva, lepo in stabilno pečeno dno
razpokana in nagubana površina, rahla zamaščenost spodnje skorje, slabša stabilnost
močna zamaščenost skorje, močno raztrgana skorja in nadev, vidni ostanki od pepela, premalo ali preveč pečena kvasenica

IZVIRNOST PREDSTAVITVE
0 5

0 5
0 5
predstavitev izdelka (izviren način na lesenem loparju ali podstavku, z opisom o prilikah, ko se je pripravljala, izvirno domače ime, receptura ali opis sestavin …
kvasenica nima popolne deklaracije in ni posebej predstavljena
Približek sestavin k opisanem receptu

SREDICA

15
= Maximalno število točk
BARVA SREDICE


0 5
0 5
0 5
enakomerna, primerna sestava recepturi, polnilo ni spremenilo barv podlage iz testa
neenakomerna, bleda, rahlo izrazita barva polnila v testo
siva, nečista in odbijajoča za okus

VIDEZ SREDICE


0 5

0 5
0 5
rahla, enakomerna in primerna debelina podlage iz testa, povezan in primerno visoko nadevan nadev, ob prerezu stabilna nadev in podlaga
neenakomerna, gosta ali groba, rahlo nepovezana
izrazito gosta, žilava, nepovezana, preveč nadevam, debela podlaga iz testa, lepljiva sredica testa in nadeva

OKUS PODLAGE

20
= Maximalno število točk
OKUS PODLAGE IN NADEVA
0 5
0 5
0 5
aromatičen okus pečenega testa, dobra harmoničnost okusa testa nadeva, dober okus testa in nadeva
izrazitejši okus skorje po uporabljeni maščobi, manj aromatičen okus testa in nadeva
skorja s priokusom po oporečnih sestavinah, testo in nadev z netipičnim okusom
nadev ne sme biti presuh in preveč sladek


12. člen
Ta Pravilnik stopi v veljavo, ko ga potrdi Organizacijski odbor »Državne razstave in ocenjevanja prleške kvasenice«.


Organizacijski odbor
»Državne razstave in ocenjevanja
PRLEŠKE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM«.


 
09.07.2017 SMO NA STARI GORI ŽELI ZLATO KLASJE PŠENICE

Kakšno je bilo razpoloženje, udeležba in vstrajnost boste videli iz naslednjih slik.


       

   

     



 
VABILO NA  23. ŽETEV NA STARI GORI
PGD STARA GORA,
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI in
KGZS – KMETIJSKA SVETOVALNA SLUŽBA
Enota GORNJA RADGONA
Datum: 21. 6. 2017



V A B I L O

Čas žetve. Mlin na veter. Muzej. Starogorske lipe. Baročna cerkev. Stara gora.
Seveda, Žetev zlatega klasa na Stari Gori.

Koliko let je že minilo od prve žetve, kaj let, desetletje, saj letos pripravljamo že

23. ŽETEV ZLATEGA KLASA,

ki bo v NEDELJO, 9. JULIJA 2017, s pričetkom ob

13.00 uri na STARI GORI.

Zbiranje ekip ob 12.45 uri pred Gasilskim domom na Stari Gori.

Ekipo žanjic sestavljajo tri žanjice, zaželjene so tudi posamezne tekmovalke.

Ekipo koscev sestavljajo kosec, pobiralka in vezalka.

Pričakujemo čim več prijav, prijavite pa se lahko
najpozneje do četrtka, 6. julija 2017.
Pokličete lahko: Ema Lančič ( 031 365 930) ali
Metka Marinič (031 703 627).

S seboj prinesite dobro nabrušen srp ali koso in dobro voljo, za vse ostalo poskrbimo mi.

PRISRČNO VABLENI!
 
2. DRŽAVNO OCENJEVANJE PRLEŠKIH KVASENIC S SKUTINIM NADEVOM
22. april 2017 Sveti Jurij ob Ščavnici

OBČINA SV. JURIJ OB ŠČAVNICI
ZVEZA KMETIC SLOVENIJE
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA


Spoštovani,
v prilogi vam pošiljamo razpis za udeležbo na 2. državnem ocenjevanju Prleških kvasenic s skutnim nadevom, ter prijavnico, s katero obvezno opremite svoj izdelek. Razpis in prijavnica sta objavljeni na spletni strani društva DKŽD LRF – Pomurje.si in Zveze kmetic Slovenije- http://agri.bf.uni-lj.si/zveza.
Naj vas opozorimo, da je predhodna prijava za sodelovanje pri ocenjevanju obvezna. Prav tako vas opozarjamo, da morajo biti kvasenice pečene v krušni peči brez uporabe modelov. Vse ostale zahteve si natančno preberite v razpisu in ne pozabite na popolno izpolnjeno priloženo deklaracijo.

Slovesna podelitev priznanj s kulturnim programom bo v nedeljo,
23. 4. 2017 ob 12. uri , v prireditvenem šotoru.

V nedeljo, 23.4.2017 vas vljudno vabimo v prireditveni šotor na degustacijo prleške kvasenice., od 12. ure dalje.

Pridružite se nam, prireditev bo v vsakem vremenu!

Organizacijski odbor




PRAVILNIK
»DRŽAVNA RAZSTAVA IN OCENJEVANJE PRLEŠKE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM«


Splošne določbe

1. člen

Po določbah tega Pravilnika se izvaja ocenjevanje kakovosti in podeljevanje priznanj za Prleške kvasenice s skutnim nadevom (v nadaljevanju kvasenica). Nagrajeni izdelki - kvasenice se predstavijo na državni razstavi »Državna razstava in ocenjevanje kvasenic«.

2. člen
S tem pravilnikom se določa:
a) osnovno kakovost izdelka – kvasenice;
b) količino posameznega vzorca;
c) opremljenost izdelka z izpolnjeno deklaracijo;
d) delo ocenjevalne komisije;
e) način ugotavljanja kakovosti izdelkov in točkovanje;
f) vrste priznanj.

3. člen
Zahteve za izdelke (kvasenice) so:
- dostaviti je potrebno en izdelek;
- izdelek naj bo izdelan iz 50 dkg moke;
- Izdelek mora biti pečen v krušni peči;
- izdelek ne sme biti pečen v modelu.

4. člen
Izdelek mora biti pravočasno dostavljen in opremljen z deklaracijo, ki je priloga razpisa.

5. člen
Izdelke pripravlja in šifrira za ocenjevalno komisijo 3 članska ekipa.

6. člen
Izdelke – kvasenice ocenjuje od 3 članska ocenjevalna komisija, ki jo imenuje organizacijski odbor ocenjevanja.

7. člen
Komisija ocenjuje šifrirane izdelke. Če se med potekom ocenjevanja ne more zagotoviti anonimnosti določenega vzorca, se ocenjevanje prekine in se ta isti vzorec oceni ponovno.

8. člen
Izdelki se ocenjujejo posamezno s točkovanjem. Maksimalno število točk, ki ga določen vzorec kvasenice lahko doseže je 50 točk. Pri ocenjevanju posameznih lastnosti vzorca kvasenice se lahko uporabljajo tudi polovice točk. Kakovost izdelka - kvasenice se določa s seštevkom točk, ki se dodelijo za določeno lastnost.

9. člen
Na osnovi točk, ki jih dodelijo posamezni člani komisije se izračuna povprečno končno število točk za posamezni vzorec. Izračunano število točk se vnese v ocenjevalni list in ta predstavlja osnovo za podelitev priznanj.

10. člen
Po zaključenem ocenjevanju komisija predlaga podelitev priznanj glede na število točk in vrsto izdelka:

Razvrstitev v kakovostne razrede za kvasenice:
- Zlato priznanje: 43 - 50 točk
- Srebrno priznanje: 36 - 42,9 točk
- Bronasto priznanje: 29 - 35,9 točk
- Zahvala: pod 29 točk

11. člen
1. ZUNANJI VIDEZ 15 = Maximalno število točk
OBLIKA 0 5
0 5
0 5 - enakomerno okrogla, značilna, ustrezno visoka za vrsto izdelka
- neenakomerna oblika, rahlo sesedena oblika, širina roba min. 2 cm
- neznačilna oblika, premajhna kvasenica (ne sme biti pod 40 cm)
VIDEZ POVRŠINE
0 5

0 5
0 5 - gladek, sijajni in zlatorumeno zapečen rob podlage iz testa, gladka, nerazpokana površina pečenega nadeva, lepo in stabilno pečeno dno
- razpokana in nagubana površina, rahla zamaščenost spodnje skorje, slabša stabilnost
- močna zamaščenost skorje, močno raztrgana skorja in nadev, vidni ostanki od pepela, premalo ali preveč pečena kvasenica
IZVIRNOST PREDSTAVITVE 0 5

0 5
0 5 - predstavitev izdelka (izviren način na lesenem loparju ali podstavku, z opisom o prilikah, ko se je pripravljala, izvirno domače ime, receptura ali opis sestavin …
- kvasenica nima popolne deklaracije in ni posebej predstavljena
- Približek sestavin k opisanem receptu
2. SREDICA 15 = Maximalno število točk
BARVA SREDICE
0 5
0 5
0 5 - enakomerna, primerna sestava recepturi, polnilo ni spremenilo barv podlage iz testa
- neenakomerna, bleda, rahlo izrazita barva polnila v testo
- siva, nečista in odbijajoča za okus
VIDEZ SREDICE
0 5

0 5
0 5 - rahla, enakomerna in primerna debelina podlage iz testa, povezan in primerno visoko nadevan nadev, ob prerezu stabilna nadev in podlaga
- neenakomerna, gosta ali groba, rahlo nepovezana
- izrazito gosta, žilava, nepovezana, preveč nadevam, debela podlaga iz testa, lepljiva sredica testa in nadeva
3. OKUS PODLAGE 20 = Maximalno število točk
OKUS PODLAGE IN NADEVA 0 5
0 5
0 5 - aromatičen okus pečenega testa, dobra harmoničnost okusa testa nadeva, dober okus testa in nadeva
- izrazitejši okus skorje po uporabljeni maščobi, manj aromatičen okus testa in nadeva
- skorja s priokusom po oporečnih sestavinah, testo in nadev z netipičnim okusom
- nadev ne sme biti presuh in preveč sladek


12. člen
Ta Pravilnik stopi v veljavo, ko ga potrdi Organizacijski odbor »Državne razstave in ocenjevanja prleške kvasenice«.

Organizacijski odbor
»Državne razstave in ocenjevanja
PRLEŠKE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM«.



ZVEZA KMETIC SLOVENIJE
OBČINA SVETI JURIJOB ŠČAVNICI
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA


objavljajo RAZPIS ZA IZDELAVO PRLEŠKE KVASENICE S SKUTNIM NADEVOM

1. TEMA RAZPISA: Prleška kvasenica s skutnim nadevom
2. ČAS IN DOSTAVA:
Izdelek se dostavi v primerni nepovratni embalaži v soboto, 22. 4. 2017, od 12. do 14. Ure v Kulturno in upravno središče Sveti Jurij ob Ščavnici (zgornji vhod).
ZAHTEVE ZA IZDELEK:
- dostaviti je potrebno en izdelek;
- izdelek naj bo izdelan iz 50 dkg moke;
- Izdelek mora biti pečen v krušni peči;
- izdelek ne sme biti pečen v modelu.
3. OPREMA IZDELKA (Prilogi sta za vpogled objavljeni na spletni strani Zveze kmetic Slovenije)
Ob dostavi se izpolni deklaracija iz katere je razvidno:
- vrsta izdelka;
- osebni podatki izdelovalca;
- sestavine in datum izdelave
- predstavitev izdelka
4. PRIJAVA IN INFORMACIJE
Prijave sprejemamo do petka, 21. 4. 2017, pri:
- ga. Ema Lančič (TŠ: 031 365 930, e-pošta: ema.lancic@gmail.com),
- Občini Sveti Jurij ob Ščavnici (TŠ: 02 564 45 24, e-pošta: tajnistvo@sveti-jurij.si).
- predsednici zveze Ireni Ule na številko 041 601 339 ali el. naslovu irena.ule@bf.uni-lj.si.
5. OCENJEVANJE IZDELKOV
Izdelke bo ocenjevala tričlanska strokovna komisija v soboto, 22. 04. 2017, od 14.30 ure dalje.
6. OCENA IZDELKA VSEBUJE:
- zunanji videz: oblika, videz površine
- izvirnost predstavitve - sredica: barva, videz
- Okus podlage in nadeva
7. PRIZNANJA
ZLATO PRIZNANJE 43,00 do 50.00 T
SREBRNO PRIZNANJE 36.00 do 42,99 T
BRONASTO PRIZNANJE 29,00 do 35.99 T
PRIZNANJE ZA SODELOVANJE do 28.99 T
8. REZULTATI OCENJEVANJA IN PODELITEV PRIZNANJ
Rezultati bodo objavljeni do 23.4.2017 do 9.00 ure, na spletni strani www.dkzd.lrf-pomurje.si. Informacije o uvrstitvi dobite pri Emi Lančič na tel. številki : 031 365 930. Slovesna podelitev priznanju s kulturnim programom bo v nedeljo, 23. 4. 2017 ob 12. uri v prireditvenem šotoru.

Datum objave razpisa: 14.4.2017 Organizacijski odbor za izvedbo


PODATKI O IZDELKU Šifra izdelka:

Društvo: ____________________________________________________¬¬¬¬____________¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬_¬¬¬¬¬¬¬_

Ime in priimek izdelovalca:____________________________________________¬¬¬¬¬___¬¬¬¬_____

Naslov: __________________________________/_______________/________________
Ulica/ Kraj poštna številka pošta
telefon: __________________e- naslov:_________________________________________


S podpisom se strinjam s pravili ocenjevanja, ki so navedena v Pravilniku o ocenjevanju in soglašam z objavo svojega rezultata na razstavi, podelitvi in medijih.

DATUM : Podpis: ___________________________________



=========================================================================================

Priloga 2 DEKLARACIJA DATUM : 22.4.2017 Šifra izdelka:

Opis izdelka: (izviren način na lesenem loparju ali podstavku, z opisom o prilikah, ko se je pripravljala, izvirno domače ime, receptura ali opis sestavin …):
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
V kvadratke vpišite količine sestavin, ki ste jih uporabili. V prazna polja vpišite sestavine, ki niso navedene.

PODLAGA: NADEV:
jajca maslo skuta
moka margarina rumenjak
mleko olje Kisla smetana
voda sol sladka smetana
sirotka kvas vanili
sladkor sladkor


DATUM IZDELAVE: _____________ Podpis: ___________________________________
 
25. RAZSTAVA VELIKONOČNIH DOBROT IN ROČNIH DEL 
08. in 09. aprila 2017 Sveti Jurij ob Ščavnici

Leto je naokrog in ponovno smo  članice DPŽ pripravile razstavo velikonočnih dobrot, jedi iz žit in kaše ter ročnih del.
Slike bodo pokazale vse, kaj smo v tem letu naredile:

        

       
 

 

                                       Uredila: Hermina S.

 

 
VOŠČILO

Ljubljana december 2016

SREČNO IN VESELO NOVO LETO 2017
<< < 1 2 3 4 5 > >>
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se